Møt @else – Norges første personalsjef med kunstig intelligens

Ukategorisert

Sticos lanserer fremtidens personalsjef. Ikke bare har @else full kontroll på antall sykedager og egenmeldinger, hun varsler også sjefen om at du holder sengen. Vi gir deg historien om hvordan hun ble til.

– Når det startet? Du, det var et godt spørsmål … Vi snakket vel om @else for første gang for omtrent et år siden. På det tidspunktet hadde vi begynt å se konturene av hva vi kunne få til ved hjelp av kunstig intelligens.

Det forteller innovasjonssjef Espen Linløkken i Sticos. Sammen med produktsjef for Sticos Personal, Christian Langvatn, har han jobbet lenge for å få @else ut på markedet.

«Kodenavn @else»

I månedsskiftet april/mai 2016 fikk Sticos’ systemutviklere utfordringen «Kodenavn @else». Målet var å utforske trondheimsfirmaets muligheter for å lansere en personalsjef med kunstig intelligens. I ettertid ble prosjektet satt på vent, inntil temaet dukket opp igjen noen måneder senere.

– Da hadde folk begynt å åpne opp for digitale assistenter, og vi hadde satt oss litt mer inn i de aktørene som lykkes, som Amazon og deres «Alexa». Sticos er ledende på oppslagsverk, og vi har i tillegg kompetansen til å få til dette, forteller Christian.

Etter noen avklaringer, samt en god del «hva om?» og «enn hvis?», tok det ikke lang tid før førsteutkastet var klart.

Overrasket konkurrentene

– Da det gikk opp for oss at dette er noe vi får til, meldte vi inn et ønske om å presentere ideen på konferansen HR Forum. Vi hadde ikke så mye mer enn tittelen på innlegget da vi meldte oss på, mimrer Espen, som får støtte fra produktsjef Christian:

– Du kan trygt si at vi begynte å føle presset. Det ble etter hvert mange påmeldte til innlegget, blant dem en god del spennende navn. Vi måtte ha noe å vise frem, og der kom systemutvikler Hans Erik Stokke inn i bildet.

Kvelden før de skulle på scenen under HR Forum, hadde Christian og Espen såpass stor tro på @else at de like godt inviterte samtlige av konkurrentene til å høre på presentasjonen.

– Og det gikk jo bra! Da vi var ferdige, satt flere i salen med hakeslepp, forteller Espen.

DU kan være med å trene opp @else

Sticos har hele veien vært klare på at de ønsker å vise frem @else allerede fra den spede begynnelsen.

Administrerende direktør Leif Arild Grytbak og produktsjef Christian Langvatn håper mange får øynene opp for @else.

– Vi ønsket ikke å utvikle bak lukkede dører, men å invitere andre inn for å teste tjenesten sammen med oss. På den måten kan @else gå fra å være en trainee til å bli en ekspert. Bunnkoden er allerede svært solid – et skikkelig godt håndverk – men en bot blir aldri bedre enn dataene som mates inn, forklarer Christian.

Sticos Personal er det første av Sticos’ produkter @else testes ut på. Der er hun å finne som chatklient, og hun har i tillegg fått sin egen nettside.

– Det skal være enkelt å bruke @else, og det skal skje der hvor du er – med ditt eget språk. Om du forteller henne at «småttisen er sjuk», skal hun forstå det. Ved å bruke @else får dagens personalsjefer frigjort tid til utvikling- og strategiarbeid, og slipper å svare på de samme spørsmålene flere ganger i løpet av en dag, forteller Christian.

Lyst til å prøve @else? Sjekk her!

Massivt samarbeidsprosjekt

Måten @else lærer på, er enkel. Hun blir hakket smartere hver gang noen bruker henne, og skal med tiden få en rekke ferdigheter.

– Dette er et massivt samarbeidsprosjekt, hvor både kunder, utviklere og fagavdelingen bidrar. Per i dag kan @else registrere fravær og svare på spørsmål. Og det beste av alt, hun er aldri hjemme med sykt barn, sier Christian med et smil.

Vil du holde deg oppdatert på relevant fagstoff? Klikke her for å melde deg på Sticos Nyhetsbrev.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *